Moltes persones poden presentar simptomatologia de pànic o crisi d’ansietat davant aquesta situació de confinament o bé per la por que els genera un virus totalment invisible, desconegut e incontrolable.
Els principals símptomes que es poden desenvolupar en les crisis d’ansietat són la falta d’aire, sensació d’ofec, opressió en el pit, palpitacions, sensació d’irrealitat i/o marejos….
I no ens podem oblidar de l’agorafòbia: que és la por a una situació o un lloc on per a la persona podria ser difícil o incòmode sortir, o en el que no hi haurà ajuda disponible si la persona patís una crisi d’ansietat. Llavors en aquelles situacions quan s’experimenta una crisis d’ansietat, els símptomes vegetatius i la por són tan intensos que l’individu tendeix a sortir, a escapar de la situació en la qual es troba. I ara amb el confinament ens trobem que aquesta possibilitat no es dona perquè ens em de quedar a casa tancats.
Així que per a combatre aquests símptomes podem utilitzar diferents estratègies:
Aturada de respiració: Aquesta tècnica s’utilitza per a aquelles persones que senten la sensació d’ofec, opressió en el pit o palpitacions. Consisteix en mirar a un punt fix e intentar agafar aire (fins el que puguin els nostres pulmons, però sense forçar) i aguantar la respiració fins que notem que necessitem treure l’aire, però sense portar-ho a l’extrem. En aquell moment deixarà anar l’aire lentament i comprovà com és la seva respiració i si els pulmons poden omplir-se completament. Aquest exercici s’ha de fer tantes vegades com sigui necessari per a disminuir els símptomes
Les regles del pànic: Repetir-se mentalment les següents regles per a no incrementar la por davant els símptomes d’ansietat.
1. Recordi que el que sent no és més que l’exageració de les reaccions normals a l’estrès.
2. No és ni nociu ni perillós, només desagradable. Res pitjor pot passar.
3. No afegeixi pensaments alarmants sobre el que està passant i el que podria ocórrer.
4. Fixi’s en el que li passa al seu cos ara, no en el que vostè te por que pugui passar.
5. Esperi i deixi que passi el temor. No lluiti contra ell. Accepti-ho.
6. Quan comenci a sentir-se millor, miri al voltant i pensi el que pot planejar per a fer després.
7. Quan estigui llest per a continuar, comenci a poc a poc, relaxat. No necessita córrer ni esforçar-se.
Una vegada controlats els símptomes principals, es pot passar a altres tècniques de relaxació com són la respiració controlada, la meditació, relaxació muscular…. Que ajudessin a disminuir l’activació del sistema nerviós autònom i per tant també decreixerà el nivell d’ansietat estat de la persona.
I en especial, en aquesta situació de confinament també és molt important que:
– Faci activitat cardíaca com ballar per poder-se desfogar
– Sortir a una terrassa o balcó, en cas de tenir-ho, per desconnectar una mica la ment
Deixeu un comentari